1. Teapa-Imi place cum suna, ca atmosfera, se pupa bine cu versurile. A good track, good opener too!
2. Mercenar- Getting some real Black Label Society vibes here. Pinch harmonics pe peste tot, insa mixu e un pic fara inalte(?). Insa some real BLS vibes, in a good way!
3. Patriot- Interesanta melodie (ca acorduri de chitara ritm, heavy metal nu gluma). FOARTE Malmsteen solo-ul, suna bine. Singura critica e ca acordurile pe fundal de la solo ar putea sa varieze nitel, solo-ul in sine e bun dar spre final isi pierde din impact si sufera solo-ul un pic.
4. Crezul Tau-Partea lenta imi aduce aminte de niste momente a-la Nevermore asa. Acelasi lucru la mix ca la Mercernar, dar de la jumatate incolo, aproape de solo incepe sa pick up some steam. Foarte haotica, in a good way, are portiune lenta, rapida, cred ca e greu de cantat ca trupa.
5. Mortii Vii- my one complaint e ca, clopotele suna prea tare peste solo. Like literally asta e singurul complaint, in rest ca muzica, ritm si chestii suna bine, te face sa dai din picior! Din nou some REAL big Black Label vibes de undeva, mai ales la treceri. Imi aduce aminte un pic de trecerile din Suicide Messiah (for some reason)
6. Stalingrad-imi place MULT cum joaca chitara ca melodie pe langa voce, really nice. Again un pic de Malmsteen. Refrenul chiar poate fi bagat intr-o melodie de Malmsteen. Comparatiile astea sunt de bine. Solo-ul incepe foarte death/black scandinavian metal asa, imi place, notele alea de tremolo sunt de efect, si revenim rapid in Neo-Classical land, which I like.
7. Marco Polo- Nu ma asteptam la inceputul asta asa Hard Rock/Blues influenced asa. Destul de groovy! E melodia care pana acum m-a surprins cel mai mult ca stil. Solo-ul (primul) chiar da spre chestii orientale (some harmonic minors, phrygian type crap pe acolo, fits well with the theme). Cumva imi place destul de mult trecerea de acorduri de la versul "marea albastra" , se duce in sus, foarte hard-rock sau pop asa. Neasteptata melodie, stilistic. Al doilea e shredfest clasic.
8. Dacii-Come one, this is definitely Black Label Society din Carpati, nu imi poti zice ca nu e asa! Inceputul cel putin e a fucking buzzsaw. Asta cred, eu ca e cea mai slaba piesa, de pana acum, din pct de vedere muzical, e cam statica.
9. Master Beitz- Mmmm basu ala de la inceput suna delicios. Fun title. Versurile, surprinzator, sunt foarte bune in prima strofa, pt o melodie care e for laughs asa. Holy pinch harmonics batman, e una la 4 masuri. Solo-ul (prima parte, mai atonala, aduce cu Watchtower)
10. Ageru' Pamantului-Good intro, imi plac chitarile overdubbed, au ceva bluesy asa, sunt un detaliu frumos. Aveti insa un club de abuzare de whammy bar? Solo-urile astea de pe la final sunt.. 1. Whammy bar. 2. Malmsteen 3. Satriani-si toate nu sunt clone, sunt ceva ale lor, doar aduc aminte de cei 2 chitaristi.
11. Satch & Such-Un pic prea zgomotos trasa-nu ma asteptam la un instrumental. Frumos tribut, tastefully done. At the end of the day e ceva "in stilul" lui Satriani nu e "am lick-urile astea de la Satriani si le leg una dupa alta" .
Unele melodii parca nu sunt la fel de loud ca altele, cel putin eu nu m-am jucat cu volumul si unele le-am simtit mai tare decat altele. Compara Mortii Vii cu Stalingrad (primul minut).
Highlights:
Stalingrad - chitarile sunt super nice aici. Melodia vocala si cum se leaga imi suna foarte familiar. Si am zis ce aveam de zis mai sus. This is a standout song!
Marco Polo - What is this? I like it. Dupa ce m-ati dus prin tot razboiul, asta e a fost o pauza frumoasa. Din nou trecerea pe la versul "marea albastra" imi place mult. Poate ca uneori nu stie ce e, e hard rock, e ceva mai dark, dar e un mozaic frumos. It hints at some roots
Mercenar - Clar Black Label Society si imi place, mai vreau
Mortii Vii - Lasand la o parte clopotnita vietii, Cred ca melodia care e cea mai constanta din punct de vedere muzical. Celelalte trec prin malmsteen, prin ceva hard rock, cate un pic din fiecare, asta e, de la inceput si pana la sfarsit, acelasi lucru.
Master Beitz - Chitara ritm, very very nice, me gusta, mai ales pe la 2:20 really digging that (e ceva similar pe o melodie de la Opeth si mi se deschid urechile)
Ageru Pamantului - Asta e cea mai buna melodie prin care sa arati trupa asta altora. Intelegi ce e M.S.-chitari faine, ritm solid, distrugem 3 bridge-uri pe saptamana si suntem aici sa ne facem treaba.
Teapa - Asta e o piesa de intro, gets you fucking hyped!
Lowlights:
Crezul Tau - a bit too chaotic. Imi place insa the whole, a bit of Bay Area Metal influence pe la treceri (Edit. the solo kicks ass though!!)
Dacii - E un pic prea simpla. Fast forward in locuri random si o sa auzi acelasi acord pe fundal. It's not bad, dar fata de ce alte chestii sunt pe disc. This one is definitely the least impressive
Mercernar - doar inceputul, atat.
Master Beitz - Gluma era suficienta fara sa fie si in vers ca e "master beitz" -putea sa fie asta doar la final ca o chestie spoken (gen: "Your tea is ready Master Beitz (Bates)" )
I have no idea how to feel:
Satach & Such - Imi place dar ca un bonus track sau ca ceva super for the fans of the guitarists. Imi place e bun, nu zic ca e shit, doamne fereste nu pot sa cant notele alea decat daca fac pauza de 1 an intre ele!) insa dupa ce m-ai dus prin transee si tepe ma arunci aici!?
Un pic prea multe efecte sau other sound effects, sau se duc prea mult portiunile alea, inteleg de ce exista, imi place, apreciez! Mercenar does this really well!!
Introurile in general sunt un pic cam mari si lungi (asta critica la songwriting) cand exista, dar bine facute, macar nu sunt ca un tease si apoi ma lasa flasc.
http://www.metalfan.ro/albume/carne-de-tun-4698.html
Şapte ani au trecut de la lansarea celui de-al treilea album M.S. (A' venit băieţii) şi cincisprezece ani au trecut de la lansarea primului (Rugina nu moare). Dar trecerea timpului nu pare să afecteze prea tare perseverenţa lui Doru MS Istudor şi nici impactul ei asupra scenei româneşti de metal. Al patrulea disc M.S., pe care-l avem acum în faţă, menţine nivelul fixat încă de primul, considerat de mulţi comentatori de tot felul drept unul dintre cele mai bune albume româneşti de heavy metal. Puteţi să nu fiţi de acord cu aprecierea asta, nici nu e important, de fapt, dacă sunteţi sau nu, ce voiam eu să zic e că trupa M.S. a fost considerată încă de la debut un reper important pentru heavy metalul românesc şi că noul album îi menţine statutul.
Ce mi se pare suprinzător e că, deşi au trecut atâţia ani de la albumul precedent şi deşi trupa asta nu are o activitate normală, susţinută (se întâlnesc doar când vine Doru din Canada) Carne de tun sună că o continuare firească a lui A' venit băieţii de parcă n-ar fi şapte ani distanţă între ele şi o componentă pe jumătate diferită. A' venit băieţii a fost un album aventuros pentru trupă, ducând-o departe pe poteci pe care nu mai umblase până atunci. Carne de tun se întoarce spre casă, dar casa nu mai arată la fel că înainte: influenţele şi experimentele încercate pe albumul precedent au fost topite în schema metalului tradiţional şi rezultatul e un album mai direct şi mai greu dar în acelaşi timp divers şi sofisticat. Merg mai departe şi zic cu încredere că este un album matur, care cristalizează stilul M.S.: heavy metal modern. Când zici aşa, heavy metal modern, sună a clişeu, sunt mulţi care au pretenţia că ei cânta heavy metal modern, dar M.S. chiar o fac nu numai pentru că reuşesc să pună lângă riffuri speed şi thrash elemente de hard rock (Marco Polo), prog neoclasic (Stalingrad), funk (Crezul tău), alternative (Morţii vii) şi chiar grunge (Mercenari) şi să le facă să sune unitar; dar iau, de exemplu nişte refrene şlăgăroase, atât de tipice anilor 80 (Ageru' pământului) şi le fac să sune actual; câte albume ştiţi să conţină în versuri cuvinte că hâţ, odoare şi convex,hiperventilez? Îmbinarea asta atât de firească între vechi şi nou nu cred că-s multe trupe care să o facă aşa de uşor şi să sune atât de legat şi cursiv.
Nu pot scrie despre un album M.S. fără să zic ceva de versuri, pentru că, aşa ca întotdeauna, ele chiar au ceva de spus. De dată asta lecţia de istorie are un ton mai sumbru. Concluzia e că eroii trecutului s-au sacrificat degeaba (Patrioţii, Stalingrad), pentru că urmaşii lor sunt ori interesaţi doar de înavuţire (Ţeapa, Mercenari), ori nu înţeleg nimic din ce li se întâmplă (Morţii vii) ori înţeleg, dar nu mai au nicio speranţa şi au renunţat la luptă (Crezul tău). Ce soluţii avem? Să ne rugăm la Ageru' pământului să ne ajute. E greu, dar totuşi dracul nu e chiar aşa de negru dacă albumul se încheie optimist cu o instrumentală săltăreaţă, un foarte reuşit tribut Joe Satriani.
Klawz
A' venit baietii! De cind vroiam sa scriu chestia asta! Genial titlu, care se potriveste la fix cu coperta discului: A' venit baietii!! Superb! Bun, acum ca am scapat de-un stress, sa mergem mai departe.
A' venit baietii, da n-a' venit toti. George Costinescu si Cristi Luca n-a' mai venit. A' ramas doar Profesoru la chitara. Baietii l-a' adus la bas pe Cornel Marin, fost coleg cu ei la Transilvania. Si l-a' invitat iar pe George "Agresivu" Patranoiu sa traga vro 3 solouri. Nu stiu daca schimbarile de componenta au adus schimbarea de directie muzicala, sau invers. Poate n-au nici o legatura una cu alta. Cert este ca schimbarea a venit si ca M.S. nu mai e trupa de heavy metal oldschool pe care o stiati. Daca lasati la o parte prejudecatile (ca e romani, ca e batrini, ca e comerciali) baietii are toate sansele sa va surprinde cu acest material.
Schimbarea e evidenta chiar de la prima piesa (1, 2, 3), care trage puternic spre alternativ, dar nu decisiv: soloul cu tenta neoclasica o aduce inapoi spre rockul "serios" . Treaba care se intimpla cu toate piesele mai ciudate de pe disc: elementele ne-metal sunt inteligent si elegant combinate cu riffuri si nervi metalici. De exemplu, Calatorul prin spatiu incepe linistit, cu un bas irezistibil in prim plan dar, chiar cind sa zici ca nu e metal, pac, intra chitara cu un riff, doua, trei si pac, pe urma pune stapinire pe toata piesa; sau Trei sa-l vada (preferata mea) care incepe din funk si sfirseste intr-o dezlantuire vecina cu thrashul. Unele au ton de tragi-comedie, cum ar fi Ingalarea sau Primar in Voluntari,care prin atitudine si satira versului duc cu gindul la Timpuri Noi si Sarmalele Reci. Bineinteles, fazele oldschool sunt prezente inca in numar semnificativ, uneori chiar si tonul chitarii are un aer de anii '80, dar la modul placut, e inca proaspat si vioi. In general, piesele sunt alternate, una clasica, una moderna. Drept in ochi, Reduta, Septembrie, Germinal, Praf si mai ales Spre cer prezinta fata traditionala a trupei, asa cum o stiati din albumele precedente. Dar, chiar si in cazul lor, elanul irezistibil dublat de furia vocala a lui Damigeana au cedat locul unor interpretari mai variate si mai nuantate. Si aici iar aduc in discutie pe Trei sa-l vada, pentru ca mi se pare savuros tonul ingrijorat curios pe care M.S. povesteste pataniile lui nea Dirzu Costica si insufletirea isterica cu care, la final, Damigeana insista in favoarea rezolvarii situatiei respectivului personaj. Eu banuiesc ca ii e ruda, de se implica atit de mult emotional.
Subiectele au ramas aceleasi-armata, razboiul, Legiunea si societatea de rahat in care traim, plus o dedicatie lui Dumitru Prunariu. Versul si metafora mai schioapata din loc in loc, dar sunt destul de subtile si de inspirate incit sa nu-ti fie jena sa fredonezi vreun refren, ba chiar pe unele iti e mai mare dragul sa le reproduci. Citate ca "vine din Corbeanca/sa-i pipaie falca" sau "Mircea Vintila reales/imi pun un abtibild pe fes" n-au prea mare relevanta scoase din context, dar bagate, completeaza un tablou redat cu o finete plina de savoare.
Ce sa zic, la o asemenea eleganta sofisticata eu unul nu ma mai asteptam din partea unei trupe de old timeri, a carei dedicatie pentru metalul trv de factura para-militara parea de neclinitit. Curajul le-a fost rasplatit cu un album de metal modern si inspirat. Trei sa recunosc, baietii nu numai ca a' venit, ci m-a' si surprins.
Alcatuire:
Sandu Costica "Damigeana" -voce
Dan Himpa "Profesoru" -chitara
Cornel Marin "Distrugatoru" -bass, synth
Doru Istudor "M.S." -tobe, voce
Special guest stars:
George Patranoiu (chitara lead pe Drept in Ochi, Ingalarea, Spre Cer),
Liviu Elekes (backing vocals-Calatorul prin Spatiu, clape),
Alina Chinie (backing vocals-Calatorul prin Spatiu).
Tracklist:
1. 1,2,3
2. Drept in ochi (Das Boot)
3. Calatorul prin spatiu
4. Reduta
5. Ingalarea
6. Septembrie
7. Germinal
8. Tara de vis
9. Praf
10. Primar in Voluntari
11. Trei sa-l vada
12. Spre cer
13. Calatorul prin Spatiu (versiune radio)
Al treilea full-length M.S., marcat de o componenta schimbata, e caracterizat de o abordare mai subtila, influente mai diverse si cateva tematici noi-totul pe acelasi schelet old-school si cu aceeasi abordare profi si lipsita de compromisuri. In conditiile in care nu mai stiu vreo alta trupa cu instrumentisti cu experienta lor care sa activeze si acum si sa nu fi recurs la un stil... mai comercial, sa spunem, pe langa refrenurile infectioase ale unor piese (1,2,3, Drept in Ochi, Primar in Voluntari) imi mai trec prin cap tot soiul de ganduri ciudate-cu "se poate si la noi" in prim-plan.
In materie de versuri, inspiratia vine atat din zone deja explorate in albumele precedente, cum ar fi razboiul (Spre Cer, Reduta), Legiunea Arhanghelului Mihail (Septembrie, Praf) si societatea romaneasca din zilele noastre (Ingalarea, Trei Sa-l Vada, Primar in Voluntari), intalnim si o piesa inchinata lui Dumitru Prunariu (Calatorul prin Spatiu) si una cu imagini dintr-un roman de Emile Zola (Germinal). Ultimele doua, mai ales, cu o atmosfera putin diferita fata de ce eram obisnuit sa aud din partea M.S. si cu cateva experimente muzicale binevenite (sintetizatorul lui Cornel Marin, intre altele) arata cat se poate transmite cu o structura heavy metal si cativa oameni care-si stiu bine instrumentul si sunt suficient de copti incat sa nu se laude cu asta pe unde pot.
Compozitiile, venite de la doi autori cu influente si abordari diferite (Istudor si Marin), asigura un produs final cu o identitate proprie mult mai bine definita si cu mai putine tangente la monstrii sacri favoriti. Asta nu inseamna ca M.S. nu mai e M.S.; in momentul in care se poate sesiza un stil personal al fiecarui membru in parte, de la tobe la voce, care razbate prin orice segment de portativ, structurile care amintesc de alte trupe devin, deja, secundare.
Drept incheiere, nu pot sa spun decat ca M.S. au venit cu un album proaspat si matur, cu care sper sa aiba succesul pe care-l merita, si ca astept cu placere viitoarele surprize de la ei, pentru ca deja se vorbeste de cooptarea inca unui chitarist si de un viitor full-length.
Aseara la serviciu am imbracat zale lucii si m-am jucat cu artileria grea a lui Doru Istudor.
Felicitari M.S! “Carne de tun” e un disc Heavy Metal cum n-am mai auzit de mult pe la noi! Rugina nu moare!
Am ascultat discul si am fost imediat impresionat desi parca totusi prefer Rugina care e mai "catchy" , mai "fun to listen" .
Poate si din cauza ca e in limba engleza, asta fiind oarecum o bariera.
A Breath Of Fresh Air e insa mai heavy si are un sunet superior, se vede ca s-a lucrat mai mult. Sincere felicitari si sper sa va vad in concert! Piese favorite: Endless Road, Behind The Stone, 30 de arginti.
Suna foarte suparat. Felicitari! Am auzit pe MTV trupe asemanatoare.
Discul mi-a placut-ba chiar mi-a placut foarte mult! L-am ascultat pe diverse instalatii si suna bine pe toate.
Este un album foarte bun, care te face sa vrei sa te zbantui in ritmul muzicii, nu doar sa stai pe un scaun sa asculti piesele.
Si totusi eu asta am facut, am stat ca sa pot fi cat mai atenta si ca sa citesc versurile. Piesa preferata ramane Panzer. Imi inspira putere, vointa, ordine. E ceva care distruge totul in cale. Desi versurile sunt simple (ca de altfel pe tot albumul), nici nu era nevoie de mai mult, pentru ca instrumentatia completeaza totul foarte bine. Dreptul de a candida si AC-DC m-au prins in mreje inca de cand le-am ascultat de pe HMM.
De restul pieselor nu stiu ce as putea sa mai zic mai mult, luandu-le pe fiecare in parte. Imi place totusi sarcasmul care se gaseste in versuri. Totusi e si un album trist din acest punct de vedere... La sfarsit, privind coperta mai cu atentie, am inceput sa ma gandesc ce semnificatie are titlul albumului. Ce anume este aceasta rugina care nu moare? Se poate filosofa o gramada pe aceasta tema, avand si niste "repere" pe parcursul anumitor versuri.
Concluzia am scris-o chiar la inceput, dar o repet: este unul dintre cele mai bune albume romanesti de metal!
Daca ar fi incerc o recenzie la Rugina nu moare probabil ca as cadea in desuet sau m-as acoperi de ridicol, pentru simplu motiv ca nu sint fan declarat al hard/heavy/metal rock-ului ? sint unul nedeclarat insa, preferintele mele hard/heavy oprindu-se la Led Zeppelin, Black Sabbath, Deep Purple, Nazareth, Rush pe stil vechi, sau mai nou Tool ori Staind. Sint totusi un fan(atic) al muzicii-considerate de mine- bune (asta neinsemnind ca hard-ul & co. nu pot fi calificate ca muzici bune)-si asta de mai multe primaveri.
Nu de multa vreme insa am socotit ca n-ar strica sa vad ce se mai intimpla prin rock-ul romanesc personal nemaiparticipind (activ) la viata din spatiul asa zis 'carpato-dunareano'-balcanic. La treaba asta m-au inspirat si inimosii de pe www.muzicisifaze.com cu parerile lor (chiar daca nu de tot impartasite), aducindu-mi in memorie faptul ca in Romania, nu de mult se cinta si muzica de calitate, basca faptul ca am avut sansa, sau privilegiul sa primesc (nu spun de la cine, becher) in dar o copie a cd-ului Rugina nu moare a trupei MS a lui Doru Istudor.
Ce m-a impresionat in primul rind la acest album n-a fost in primul rind virtuozitatea cu care este cintat de la inceput si pina la sfirsit, ci prospetimea muzicii si energia incredibila ale mesajului muzical si textelor, sincer sa fiu este unul din putinele albume la care nu am o piesa preferata, le...prefer pe toate...; chiar si ordinea cum sint asezate piesele pe cd creaza (cel putin mie) un balans aproape perfect, considerind ca avem de-a face cu un sunet agresiv al majoritatii instrumentelor, mai putin cel al basului, care aduce de fapt finetea sau caldura de care are nevoie sound-ul albumului; cine a avut ideea sa faca basul sa sune asa, merita felicitari.
Si daca tot am adus vorba de inregistrare si sound trimit un AVE sincer celor ce s-au ingrijit ca acest album sa sune cum trebuie, de la tobe si pina la ultima vocala? 'Cum laude' baieti!!!Revenind insa la ideea cu care am pornit sa scriu rindurile de fata, ma intreb daca dintre cei cu tot atitia (sau mai multi) ani de muzica in spate (punind la socoteala si perioada total nefasta pentru rock in Romania si de ieri si de azi), ca Doru Istudor & Co., se mai gasesc dintre cei (inca in activitate in Romania) care sa aibe curajul si tupeul superb sa cinte rock (de care o fi el) "in your face" asa cum o face MS pe Rugina nu moare. Mai baieti! Treziti-va ori veti avea in loc de Desteapta-te romane sau Traiasca Regele (cum o vrea Dumnezeu sa se intimple) o manea pe post de imn national?
Rock-ul nu s-a nascut in Romania este adevarat (dar nici maneaua), insa muzicienii romani au stiut sa cinte rock? Nu de putine ori? Cel putin la fel de bine ca cei care l-au inventat, chiar si in momentele cele mai dificile ale existentei lor in spatial geografic mai sus citat?Felicitari lui MS dar si celor care au "lucrat" la acest produs de exceptie al rock-ului romanesc si sper ca urmatoarele albume sa fie cel putin la fel de bune si "hot" ca si Rugina-de care rugina se pare ca nu vor scapa romanii din Romania asa curind; iar celorlalti rock-eri romani sa le serveasca drept model si inspiratie! Rock on baby!!!
Salve MS si Horia! Nici nu realizati cite amintiri am retrait accesind aceasta pagina.
Mi-am reamintit de refugiul construit de mine in perioada anilor '80. Un fel de lume alternativa sustinuta de 3 piloni: concertele rock, filmele de la cinemateca si cartile imprumutate de la Biblioteca Nationala.
Eram pusti, aveam in jur de 16 ani si tot ce puteam sa opun unei lumi monstruoase, cladita pe compromisuri, minciuna si teroare era refugiul, evadarea in acest univers.
Primul concert a fost la Polivalenta prin '86 cu Voltaj. Am descoperit atunci o lume vie, adevarata, o lume care te facea sa uiti de tot ce era "afara" . In cele 90 de minute simteai ca traiesti cu adevarat, te identificai cu muzica si atmosfera, erai cu adevarat "acasa" . Totul a fost foarte clar pentru mine din acel moment.
Toata saptamina eram un fel de larva amorfa, dar la sfirsitul acesteia (concertele atunci erau simbata sau duminica) ma transformam. Puteam sa zbor! Puteam sa fiu eu insumi!
Rock!!!
Sint de-a dreptul impresionat de sound-ul pieselor, de faptul ca s-au facut progrese remarcabile in ce priveste conceptia pieselor si oamenii au progresat vizibil. (Nu e nicidecum o rusine sa progresezi chiar daca ai in spate peste 2 decenii de activitate).
Discul este efectiv un produs de mare clasa, nu retin sa se fi realizat un asemenea material rock in Romania.
Albumul este unitar, ma refer la stil si la sunet, nu sint greseli de executie sau de mixaj (aici am deformatie profesionala, evident).
In concluzie saltul este enorm din toate punctele de vedere! Reascult insa cu placere si piese de pe celalalt album: Harap Alb, Panzer, Patrula, etc. Urindu-va in continuare "mari succese" in activitate va doresc sanatate si Norock!
Este un album foarte bun iar mie imi place la nebunie!
I-am inebunit de cap pe toti bosorogii din bloc cu acest album.
Dupa mine sunteti cea mai buna trupa din Romania si va urez succes in continuare. Bafta baietii!
Catalin-rocker
Noul album M.S. reprezinta un pas inainte in muzica rock romaneasca.
Un album agresiv facut profesionist si fara compromisuri de stil.
Toata consideratia pentru membrii formatiei care canta ceea ce simt desi au un public destul de restrans ca numar, dar foarte dedicati muzicii.
Lansarea m-a dezamagit datorita sunetului si publicului putin numeros ramanand cam 30 de insi in fata scenei pana la sfarsit, ora 24, dar asta e. Va multumesc pentru muzica voastra si ca oferiti o cultura adevarata in non-cultura de azi.
Florian-un rocker de 20 de ani
Era iarna lui 2004. Am hotarat sa facem Revelionul in Bucuresti printre prieteni intre care si fratele M.S. Mancare,bautura, pocnitori, etc., printre altele, discutii.
Una dintre discutii cu M.S. era despre viitorul album pe care dorea sa il construiasca. Atunci el mi-a zis ca va scoate un album cu mult mai bun decat "Rugina nu moare" . Am zambit si l-am "contrat" : "Nu ai cum sa scoti un album mai bun decat Rugina, in cel mai bun caz poate la fel de bun." Adevarul e ca la momentul respectiv, din punct de vedere calitativ dar mai ales din punct de vedere artistic nu exista un egal pe piata metalului romanesc.
Ei, iata ca dupa lupte seculare ce durara un an si ceva de munca a iesit "A Breath Of Fresh Air" . Acum judecati si voi daca e asa sau nu! Albumul asta rupe! Sfasie! E agresiv si totodata suav, sound-ul e bestial, la creatie e genial iar la interpretare mi se pare superprofesionist. Mda! Trebuie sa recunosc... M.S. a avut dreptate!!! (Noroc ca nu am pus pariu, desi sa pierzi un astfel de pariu e o fericire!)
HEAVY FUCKIN' METAL, friends!!
Eugen Balaban
Albumul Rugina nu moare este, dupa parerea mea, cel mai bun din ultimii 5 ani pe scena rock-ului din Romania.
Un album care totusi nu exceleaza prin originalitate, in schimb este un album clasic de Heavy Metal pur.
Valoarea muzicienilor, calitatea sound-ului si vocea lui Damigeana sunt la superlativ si cred ca acest album va ridica stacheta in ceea ce priveste metalul romanesc.
“…there was a wolf in me…black red desire”. I was listening to some Motorhead when I finally got to check my e-mail and see a message from MS. And that brought me back to an exercise I used to do a lot: listen to Romanian bands’ songs amongst various other foreign bands. Tell you what…I listened to “A Breath Of Fresh Air” many, many times starting with those three songs you guys first put on your website and continuing with the whole CD after I bought it. I listened to the damn thing for days, on different computers, CD players, in different parts of my house and other people’s houses, each time discovering new things about the songs. So before writing anything silly I’m gonna do that exercise again right now. And once I’m listening to you guys….I’m gonna put you in THE CONTEXT. Which means (for me) no more no less than Motorhead, Judas Priest, Iron Maiden, Rage Against, Black Label Society, Pantera, The Who, Kreator, Stone Temple Pilots, (Velvet Revolver’s fine), Ozzy, Metallica, Sex Pistols etc. So I have a few hours of music and, as you can imagine, beer ahead of me. It’s gonna be fun! By the way, I’m writing this whole thing in English because your album is in English and I want everybody – Romanian or not – to understand why this piece of heavy metal is so beautiful to me!
“Air raid” …man, it sounds like… Well anybody who heard a helicopter flying 10 meters above their heads should know what I’m talking about. It’s going down on you. Comprises you. Than it opens up. Than it goes down again (“but there’s no joy, it’s the beauty of ugly”). And here you are in the middle of some rock formulas that you wouldn’t expect especially coming from this part of the world. Breaks your scull in two.
“Vote human ape”. Although I appreciate the “straight” line from the beginning…I…FUCKIN’ LOVE what’s going on after that. You should be deaf not to put those lyrics on top of those Pantera like licks. Real power. And Mr. Sandu is just killing your soul. Backing vocals are the whole dynamics. And…man…that punk thrill…I don’t think I ever headbanged with so much pleasure on a Romanian band. The guitar solo is on a slower riff and I’m sure it comes from the Moon.
“Intrusion”. Kill me…but it’s A Breath Of Fresh Air. If it was up to me…a music video could work as well. Sick.Sick.Sick.Sick.Sick. And if I was not clear enough…sick! And…on top of it…you can dance on it. My grand mother does. I’ll bet against anybody, rocker or not, who might say that you won’t tap the rhythm with your foot when listening to the song. And the lyrics are suicidal…As The Who song goes “my fried eggs make me sick first thing in the morning”. You might want to reconsider your life. I did!
“Endless Road” ….Well, put it this way…FUCK YOU GEORGE. This song…Hail Mr. Sandu. Brilliant.... It started in a summer, on a chair, with a bass guitar…and a lot of sadness. And I will never forget that. The song has a fill that reminds me of Ozzy’s “I’m just a dreamer”. It’s only more heavy, more powerful when it comes to sound. I really hope somebody will notice the song and promote it. It’s worth every penny.
“All about George”…It’s just after DU HAST ( Rammstein). And I can tell you one thing…these guys are …soft (I mean Rammstein) compared to MS. May be it seems so because my girlfriend decided to live me today. Who knows….”Ladies and gentlemen, bring on the booze”!!!!!!!!!!!!!!!! I can’t see this song missing from any rock’n’roll party or festival. Straight forward display of power.
“3 minutes for villa”…more boooooze. Empty bottles are flying around the studio. “Nothing to lose” more or less. Plus…the guys are not only great musicians but also multilingual. And they watch Cartoon Network. Funny!
“Dreams of fear”. Listened to this one just after Motorhead….check this out, guys. 20 years ago “the fears” were the same as today…(“minds corrupted and twisted”). And nobody listens. 20 fuckin’ years and nothing changed.. What is that telling you? (“I tried to win, I tried to fight so many years, I always had to have my head banged on the wall”). NOTHING’S GONNA CHANGE. NOTHING. NOTHING. Except you. Look down once and you’re doomed. Don’t look down. NEVER. Raise your fist, speak out loud and clear. Every time I listen to this song I don’t feel alone. And I am…NOT.
“Dictator”…now this is about specific incident in the Romanian history. HOWEVER… To my oppinion any head of state should listen to this when he/she wakes up. Cause you never know. Shit happens.
“The producer”………..hhhhaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. You gotta love it. Have you ever had a boss?…Play it to him….at night when he’s in bed with his wife. Can you believe these guys…. Your boss’s bed on the stage while you and your band is playing HIGHWAY TO HELL. HAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA! Or try it with your parents. It might work. Except for the joke the song paints a clear picture of what’s happening in the music industry all around the world.
“Behind the stone” …..I’ll never get tired of listening to this one. And I miss Dime Bag. Rock on Mr. Patranoiu. As a matter a fact I first heard this song played life. It really makes a difference. It sounds so…non-balcanic.
I’m so sad/glad though that the whole album doesn’t have that aura of “fuck off, I don’t care about anything!”. Maybe because the guys can’t afford it yet. Any way, everything on the album is fresh indeed. And the English doesn’t sound bad at all, on the contrary. Rock’n’roll SHOULD be played in English. This is its language. What I like about the album, all in all, is the fact that every chorus sticks to your brain and you can really sing it on your way to work not only at a rock concert.I know my English is not the best but I tried. And I hope I didn’t step on anybody’s toes. I dream about this album being played life. Which doesn’t seem to happen in the near future. So MS come back and finish your job, man! Or take the band there and jam the world! Good luck guys!
Noua aparitzie discografica a trupei MS, "A Breath Of Fresh Air" , pare un capat de drum, in sensul ca greu s-ar putea crea in rock ceva mai dur,mai radical si definitiv.
Venind dupa marele succes al genului, " Rugina nu moare" , recentul album confirma clasa " tzutz" a tuturor membrilor trupei, precum si convingerile lor muzicale unitare, fara de care, avand in vedere ca leaderul este rezident dincolo de ocean, n-ar fi fost de imaginat un sound de asemenea contractzie si detenta. "Gura de aer proaspat" ni se ofera ca o revansa a spiritului rock nesupus si nedispus la compromisuri, fatza de tot ce inseamna artefact comercial.
Se canta (aproape) exclusiv in engleza, se ignora atractzia melodica seductzioasa, se cultiva orice asprimi si deranjuri metalice. Nu lipseste insa savoarea acelui umor inconfundabil cu care MS ne-a obisnuit, in ciuda seriozitatzii absolute a multor teme. In aceste zile sufocante, apasatoare si pline de reziduuri, lumea rock primeste un dar mai mult decat oportun: "A Breath Of Fresh Air" .
" A Breath Of Fresh Air" e ca o jucarie pentru oameni mari sau pentru adulti, alegeti nuanta care va convine cel mai mult.
Atentie cum va jucati cu albumul asta pentru ca e un bun de mare pret! O parte din frustarile adunate in urma interdictiilor de tot felul din anii '80 sunt eliberate pe acest CD, pentru ca aici au avut culoar liber pentru a se intilni cu sunetul agresiv al anilor '90 si sound-ul modern digital din zilele noastre.
Classic meets modern, o generatie VS alta sunt aici, pe "A Breath Of Fresh Air" . Prin anii '80, caci de acolo isi trage seva de inspiratie "M.S." , al trilea album era proba de foc. Amintiti-va cum suna al 3-lea Megadeth, al 3-lea Exodus sau al 3-lea Metallica si eu sper ca si urmatorul "M.S." , al 3-lea in discografia lor, sa fie si mai mult decat o gura de aer proaspat. Sa fie Metal!
MS vine de la meserie, de la meserias, nu-i asa, Doru?
Nu pot sa cred ca puteti fi asa niste ticalosi! Albumul vostru suna a heavy metal, heavy cu mult power in US style! E genial, nu pot sa cred ca poate fi vreo trupa la noi cu asa un sunet si stil... Fucking Great!!! Panzer!
Vad ca pe cateva piese apare si Patranoiu, bun baiat! Productia e uimitoare, sunetul si mixajul sunt brici iar vocea lui Damigeana este incredibil de puternica!! La naiba, ma faceti sa cred ca mai exista o speranta de a face metal pe taramurile mioritice. Succesul vostru va sta de acum drept etalon pt. multi trupeti tineri sau mai putini tineri care viseaza sa realizeze si ei ceva bun...sa creada in visul lor! Voi, niste batrani care v-ati contunuat meseria si v-ati realizat visul.
De ce nu mai aud nimic de voi? Pe cand un concert ceva? Multumesc pt albumul vostru!Metal is Forever!Un metalist anonim cu a lui trupa anonima
Va multumesc pentru Rugina nu moare!
Uite ca stiu si romanii sa cante Heavy Metal! Sper ca nici METALUL (neruginit) nu o sa moara vreodata... Bravo, baieti! Sa va dea Dumnezeu sanatate!
Ce imi place la albumul asta e combinatia dintre matur si tineresc, ritmurile militaresti si grele din Panzer sau Patrula combinandu-se cu sentimentul adolescentin si nostalgic dintr-un Harap Alb, de exemplu.
Ultima piesa e o compozitie aparte ce ma duce cu gandul la Satriani (The extremist). Oricum chitarile merita toata aprecierea, s-a lucrat serios si profesionist.
Cred ca compozitile astea incearca sa multumeasca pe toata lumea si fiecare din ele vine cu ceva interesant.
Ca fan al metalului pur, prefer Dreptul de a candida, Panzer, Alerg si ICE DB AG, iar inceputul de la Panzer e absolut bestial. Imi plac tipii de la MS, sinceri si mai stiu si meserie pe deasupra (MS o veni de la meseriasi?! :-)))
Bravos! Acest album este proba ca sunteti pe drumul adevarat! MS bate periculos, exact ce trebuie pentru acest context iar vocalul e bestial.
Este dificil sa judeci un eveniment muzical cand nu traiesti in tara unde se produce pentru ca sint multi factori sociali, politici care pot afecta acest fenomen mai ales cind vorbim de generatii tinere.
Din punct de vedere al generatiei noastre rebele consider ca albumul lui M.S. are ceva important de spus facand puntea intre noi si noua generatie intr-un mod pe placul tuturora.
Cred ca este important ca ce am fost si ce am facut noi la timpul nostru se reflecta si in ce facem acum si o vom face fara compromisuri pina la sfarsit. Inca o data felicitari!
Nu am auzit asa ceva facut vreodata in Romania!
Deasemeni imi pare bine ca M.S. continua traditia rock la care am participat si eu si intr-un fel ne reintegreaza si pe noi toti cei cu metalele din anii '80 in actualitate.
Relizarea lui Doru M.S. o privesc astfel si ca pe o realizare a noastra, a tuturor celor care au cintat rock cu noi si cu atit mai mult ma bucur pentru acest album excelent. Numai de bine si mult succes pe viitor! E adevarat, Rugina Nu Moare!
RUGINA NU MOARE, primul album al muzicianului Doru Istudor, a venit ca trasnetul, urcand dintr-o data pe pozitzia intaia a hardului romanesc din toate timpurile.
Fara indoiala, performantza n-ar fi fost posibila fara concursul unor muzicieni de valoare cooptatzi la trupa MS propriu-zisa, insa meritul liderului de a-i invita pe acestia, si nu pe altzii, denota in masura egala gust sigur si un salutar "spirit de generatzie" .Las pe seama altor colegi analiza pur muzicala si ma rezum la a remarca caracterul de esentzializare a intregii epoci vechi hard&heavy, transfigurand influentze atat de diverse incat pe alocuri iese in evidentza o anume eterogenitate.
Aceasta si vulgaritatea intentzionata, mai mult o marca a genului decat o nota compozitzionala, ar constiuti principalele minusuri ale discului.O cat de fugara prezentare nu poate trece sub tacere numele lui Sandu Costica "Damigeana" , fulminant vocalist de cea mai pura clasa si rasa rock, el spulberand dintr-o singura lovitura orice pretentzii de concurentza, indifierent de generatzie. Interpretarea lui la piesa AC-DC face din aceasta bucata, cred eu, capodopera la zi a genului.
Ca om cunoscut pentru ideile mele, nu ma pot opri sa observ, de asemenea, latura politica implicita a albumului si ma hazardez chiar sa afirm ca RUGINA NU MOARE este prima expresie muzicala a Tinerei Drepte, avand inglobate largile ei linii directoare: inteligentza, virilitate, atasament. Inchei felicitand creierul si sufletul acestei realizari, Doru Istudor, fara indoiala una din rarele personalitatzi muzicale hard care si-au dobandit prestigiul prin ele insele, din talent, munca si perseverentza.
Am ascultat cu atentie Cd-ul si mi-a placut foarte mult, tin sa-ti marturisec ca a doua oara mi-a placut si mai mult.
Piesele (1) Dreptul de a candida, (2) Panzer, (6) Patrula sunt piese de exceptie, piese care trbuie ascultate la un volum mare asa cum am facut ieri in masina si.... la un stop in New York, unu ma intreaba cine cinta, i-am spus si a ridicat ambele brate incordate si a ragnit.... "ROCK ON BROTHER!" , as mai fi stat cu el dar au inceput taxiurile sa claxoneze la "verde" (ascultam PATRULA).
Ar fi fost ceva mai greu sa il gasesc la Tower Records in Manhattan cu toate ca ar trebui sa fie la sectia "New Releases" sau "Top Records" sa nu mentionez ca am in posesie un CD semnat MS pe care il voi tine linga CD-ul semnat de ROB HALFORD. ...CONGRATULATION FOR A JOB WELL DONE... MS...TOBELE SUNA FANTASTIC DE BINE...
MS-refuzat cum era de asteptat de casele "cuminti" de discuri, ce nu produc albume cu violenta muzicala, ci numai cu violenta si prost gust de limbaj, apare in fine intr-o forma evoluata pe CD.
Cred ca acest album reprezinta doua lucruri:-O dovada a faptului ca metalul a fost candva la mare pret si la noi, cand era o modalitate de lupta impotriva uniformizarii si indobitocirii.
O vreme cand tineri si batrani in ale rockului erau aplaudati pe stadioane, o dovada insa si a faptului ca acest spirit mai este inca viu macar in cateva inimi.-O incercare de a da rockerului actual un nume romanesc cu care eventual sa se mandreasa, ale carui imnuri sa devina inmuri ale spiritului rock de la noi.
Albumul contine in fapt ceea ce am putea numi "imnuri rock" , piese cu refrenuri usor de retinut, cu personalitate proprie, bine gandite si instrumentate si care iti atrag atentia cam din prima. Dreptul de a candida-piesa rea, apasatoare cu refren scurt si la obiect. Minciuni peste tot, fii greu si da din cap! Ha ha ha. Panzer-un alt imn tipic metal: razboi, metale deformate de ciocniri si obuze... Nacht Panzer!!!! Piesa dedicata lui Sven Hassel. Colt de cer. Singura compusa de vocal si nu de D.Istudor(MS). Ar fi balada discului, cu al sau tempo mediu si mesaj tipic rockeresc: "As vrea sa am un colt de cer si sa fie doar al meu" . Harab Alb: inima albumului, imn despre viata de rocker in general si despre povestea lui MS in particular. Piesa se pare compusa acum mai bine de 15 ani. O atmosfera aparte. Patrula. Dedicata unui as al aviatiei romanesti, ar fi Aces High-ul lui Maiden in varianta romaneasca. Asemanarea se opreste insa la subiect si la caracterul de "imn" al piesei, caci muzical aduce cu Rammstein, mai precis cu fantomaticul cor de pe Engel. Apoi chitareli si tot tacamul. Din nou o piesa super, inspirata, si care creeaza exact atmosfera descrisa de text. Ca veni vorba de text: texte simple insa puse in raport cu fondul sonor capata dintr-o data o mai mare putere de sugestie si se dovedesc in final a fi foarte inspirate. Urmeaza o serie de piese, dupa parerea mea mai comerciale: Antisocial, un fel de Anarhia (Cargo) intr-o varianta mai evoluata. AC/DC-piesa tipica Ac/dc (evident) cu text haios. Se revine la serios cu Alerg-un speed metal eficient si la rapida compozitie instrumentala Ice DB-AG excelenta in chip de outro.Un album foarte ingrijit, cu sunet bun si fiecare piesa avand o tematica bine definita, atragand atentia prin varietate. O voce in mare forma!!!
Mircea "Ciocu" Vintila
Am ascultat cu atentie RUGINA NU MOARE si gasesc albumul de o importanta pentru fenomenul rock neegalata decat de oportunitatea cu care vine, tinand cont de peisajul muzical actual, dezolant si, etnologic, tot mai inchis la culoare.
E o adevarata debarcare aeropurta pe plajele maneliste... serios vorbind acum, m-as fi bucurat ca, dispunand de mjloace, sa ma fi ocupat eu de productia, lansarea si mediatizarea discului.
Inchei negasind alte cuvinte mai potrivite decat aceasta simpla afirmatzie: RUGINA NU MOARE este un album la care tin !
Mircea Florian
Balaurul & Coiotul ( chitara si voce in Trooper )
Adi Ordean
Cred ca e cum zice MS-cel mai tare disc de rock scos la noi. Ar trebui sa-l asculte toti, e deschizator de drumuri din mai multe puncte de vedere.
Dan Andrei Aldea
Alex Revenco (jurnalist, pasionat al rockului)
Adi Ilie (initiatorul sitului HMM.ro si editorul discului Rugina nu moare)
OPINII ALE CELOR CARE AU ASCULTAT "RUGINA NU MOARE"
Din punct de vedere sentimental imi place mai mult MS decat Trooper.
Noi l-am ajutat pe Doru sa-si scoata acest disc pentru ca neavand firma cu toate actele nu putea sa o faca singur. I-am zis: Tu esti producatorul ti-l finantezi si eu te ajut cu ce se poate! Unde pun doi umarul iese ceva.
Este un disc foarte inteligent, echilibrat, bine interpretat, pentru mine la ora actuala Costel Sandu "Damigeana" este cel mai tere solist vocal din Romania. Baietii canta serios, au 15-20 de ani de experienta in spate. Sfatuiesc pe cei care asculta discul sa citeasca si versurile, aici se vede adevarata valoare. Poti sa faci versuri, dar poti sa le faci prost. Ei au niste versuri care spun ceva.
Desi piesele sunt diferite intre ele mi se pare ca albumul este unitar, are un sound bun si nu a fost facut cu niste resurse imense. Se poate! Totul este facut in tara, coperti, inregistrare reusind astfel sa scoatem niste produse (MS si Trooper) cel putin onorabile, ambele de heavy metal!
Un album singular pe piata romaneasca, aparut datorita consecventei lui MS.
Dupa refuzul caselor de productie din tara (unele dintre ele reprezentind label-uri majore) Doru si-a bagat pXXX, s-a enervat, a strans bani si l-a scos (aproape) singur. Inregistrarile sunt beton (la Master Ordean), muzica e heavy metal adevarat, textele nelinistite.
Exemplul MS ar trebui urmat si de ceilalti rockeri care sint impiedicati sa se exprime din varii motive (intre care de multe ori intra lenea sau incompetenta), desi nu e la indemina oricui sa te "retragi" in Canada, sa faci bani si apoi sa te intorci sa-ti faci "damblaua" si sa mai iasa si bine! Important este ca acest disc sa nu ramina stingher, sa mai apara si altele, la anul sa fie si concerte si pana la urma cu siguranta o sa-i dovedim !!! "Rock'n'roll, se scoala mortii!" -dupa cum zice M.S.... LONG LIVE ROCK AND ROLL!!!!
Un album vijelios, deosebit de compact, rock de buna calitate, e ceva cu care sa te mandresti. Lucrul la pedale si ostinatia ritmurilor e remarcabila.
Discul e foarte bine produs, chitaristii sunt buni, iar vocalistul impresionant. Sincere felicitari!
Doua cuvinte ar putea descrie perfect acest disc: atitudine si balans.
Atitudine pentru ca textele pieselor au o nervozitate specifica celor ce nu s-au impacat niciodata cu sistemul si cu ceea ce-i este servit pe tava omului obisnuit sub titlul "Iata ce este cel mai bine pentru tine" .
Balans pentru ca sectia ritmica, riff-urile de chitara si partiturile vocale intregesc intr-un mod fericit mesajul transmis prin versuri. Componenta pe acest disc cuprinde o multime de nume de vaza ale muzicii rock romanesti. Nu le vom enumera aici, din simplul motiv ca ele se gasesc si pe coperta discului. Sunt unele piese care amintesc de strictetea si precizia armatei germane (Panzer, Patrula), si unele piese care sunt inchinate legendarelor trupe care au servit muzicienilor drept model (Alerg, Ac-Dc, sau chiar Ice DB AG).
Piese hard'n'heavy, cu sound curat, cantate in mare bulan. Punctele tari ale acestui disc sunt, in opinia noastra, vocea lui Costica Sandu (" Damigeana" ), si tobele lui Doru MS. S-a vazut clar si la concertul de lansare ca M.S. poate fi si o trupa live, anii care au trecut neavand nici o influenta negativa asupra muzicienilor.
In concluzie, avem de-a face cu o prima aparitie discografica pe cont propriu a lui Doru MS, omul ce a reinviat o noua titulatura heavy-metal in peisajul muzical romanesc, cu o pleiada de invitati de marca, cu o suita de piese ritmate ce amintesc de AC/DC/Judas Priest/Pantera, si mai ales cu un produs ce tradeaza pasiune si profesionalism. Speram ca acest disc sa fie inca o raza de soare ce va straluci asupra peisajului destul de intunecat al muzicii metalice romanesti. Indemnul nostru, ca si in cazul discului Trooper, este sa cumparati discul si sa-l ascultati, deoarece parerea voastra, a ascultatorilor, este mai presus de orice cronica de disc, oricat de obiectiva ar fi ea.
Daca esti pasionat de heavy metal adevarat si de rockul romanesc, atunci din colectia ta personala nu cred ca trebuie sa lipseasca albumul care va fi cu siguranta una din piesele de rezistenta si anume MS-Rugina nu moare. Este un album care ar trebui sa dea de gandit tinerilor nostri muzicieni metalisti pentru ca, asa cum mi-a declarat Costica Sandu "Damigeana" : HEAVY METAL IS BACK MOTHERFUCKERS! Heavy-ul cu vana nu iarta niciuna din cele 10 piese ale produsului. Melodia interfereaza cu duritatea la marea arta, iar tehnica instrumentala a acestor "profesori" ai heavy metalului te prinde de la primele acorduri. Vocea este "mana cereasca" -poate cea mai buna voce de heavy metal din Romania ultimilor 15-20 de ani. Live sint "criminali" -Cristi Luca-mi spunea in interviul de la concert: "...Ardem! Sintem la a 2-a tinerete, sintem cu venele scoase!" . Chiar asa si este! Ritmurile sint de zile mari, iar versurile inteligente, scurte si percutante. Daca vrei sa-ti mearga bine toata ziua asculta MS dimineata la o ceasca de cafea. Daca te simti rau asculta MS....si-ti trece! Daca esti patriot, daca urasti sistemul, daca ai chef de sex, de bautura si de toate cele-asculta MS! Merge pentru soferi, dar si pentru pietoni, este obligatoriu pentru motociclisti! Vrei ca tu sa dormi linistit, iar ceilalti nu?...asculta MS seara la culcare! Ce-am spus aici "...nu-i vrajeala/Ciuleste bine urechea" si-asculta MS, iar daca nu esti de acord cu mine "Ti-arat miscarea, ti-arat nasarimba/Si stau pe tine pana-ti iesi din minti" . Ha ha ha! Metal up your asses! |
Da, se simte experienta a 15 ani si efortul depus de Doru Istudor & Co. a fost rasplatit de un album adevarat! Dupa o munca asidua, veteranii de la M.S. au reusit sa scoata pe piata un produs de mare calibru.
I-am difuzat pe MS la toate emisiunile de gen de la Radio Orion Fetesti, pentru ca si-a castigat un loc important in preferintele rockerilor din zona care nu sunt putini. Piese de rezistenta AC/DC si Patrula.....Rock'n'Roll se scoala mortii.... asa cum zic si meseriasii. Norock!
MS-o trupa care se bazeaza pe forta si mesajul direct al heavy metalului clasic. Doru Istudor este un tobar cu adevarat valoros, iar ceea ce am apreciat eu la el mai mult a fost balansul si setul lui dublu de tobe de toata frumusetea. Cea mai tare piesa de pe albumul "Rugina nu moare" este Patrula!
OPINII ALE CELOR CARE AU ASCULTAT "A BREATH OF FRESH AIR"
OPINII ALE CELOR CARE AU ASCULTAT "A' VENIT BAIETII"
Doru Istudor a zis de ce albumul Carne de tun, se numeste asa.
" Ideea de nume si de coperta a fost a mea si cred ca e destul de sugestiva. Acolo e un tun cu însemnele UE pe scut, iar în teava e bagat taranul român, românii, care sunt carne de tun dupa ce au cedat resursele nationale, etc. Lânga tun, Costin a adaugat politicianul român cu valizele pline cu bani."
Doru Istudor
Românii sunt carne de tun, dupa ce au cedat resursele nationale strainilor ( petrolul, gazele naturale ) si altele. Fabricile s-au închis una dupa alta, minele, si acestea s-au închis . Se taie copacii. Mâine, poimâine, România nu o sa mai aiba paduri. Mai exista ceva românesc în România ? Toate sau aproape toate sunt preluate de straini. Si toate acestea în timp ce politicienii români se îmbogatesc.
În melodia Teapa, este vorba despre politicienii români, care trag tepe românilor si sunt interesati doar de înavutirea lor. Aceasta melodie a fost filmata si editata de Liviu Mihnea.
Intro-ul melodiei Mercenar, este spus de Doru Istudor, si este urmatorul : "nu închide ochii, auzi ?, nu închide ochii, nu dormi, auzi ?, nu închide ochii, nu închide ochii, auzi ?, auzi ?, nu dormi." Aceste cuvinte ma duc cu gândul la o imagine. Aceasta este urmatoarea :un soldat este ranit, dar nu moare pe loc . Celalalt camarad, în încercarea disperata de a-l ajuta, îl trage într- un loc mai ferit de bombe si împuscaturi.
Vorbeste cu el, îl încurajeaza, încearca sa îl tina treaz, pentru ca daca adoarme, atunci înseamna ca a murit. Ultimele ore, ultimele clipe, din viata soldatului ranit, si le petrece alaturi de bunul sau camarad. Soldatul ranit moare, nu în mâinile inamicului, a dusmanului , ci a bunului sau camarad.În melodia Mercenar este vorba despre razboi.
La începutul melodiei se aud bombe care explodeaza si împuscaturi. În acest razboi sunt implicate multe parti : guverne, corporatii, patrioti, renegati si Servicii Secrete. Acest razboi nu este pentru apararea tarii, ci are o miza financiara, de înavutire a statelor implicate, de a pune mâna pe resursele naturale a altor tari. Din acest razboi, nimeni nu o sa-si mai aduca aminte de "batrâni eroi necunoscuti / arsi sau împuscati / cu amintiri intense / gânduri neîntelese."Melodia Patriotii este "dedicata celor care au luptat, suferit si murit pentru tara în lupta împotriva bolsevismului .
În filmare apar : Petru Groza, Gheorghe Gheorghiu Dej, Ana Pauker, Stefan Voitec, Teohari Georgescu, Iuliu Maniu, Regele Mihai, Lenin, Ion Mihalache , Stalin, Maresalul Antonescu, Corneliu Zelea Codreanu, Mircea Eliade, Emil Cioran, Titel Petrescu, Lucretiu Patrascanu, Karl Marx, Mao, poporul, sclavi, aplaudaci, I.A.R. 80, etc.
Solo-ul a fost înregistrat de chitaristul Cristi << Porta >>Marinescu, ramas singurul colaborator permanent al formatiei, de la primul album si pâna în prezent. Celalalt, chitaristul George Patranoiu, s-a stins din viata în decembrie 2015.Patriotii este al doilea clip de promovare a noului disc M.S. ; el urmeaza dupa Teapa, lansat în iunie, si va fi urmat de un nou clip peste o luna." ( Doru M.S. Istudor ) site-MetalfanPrimul clip de promovare a noului disc M.S. este Teapa, al doilea este Patriotii si al treilea este Ageru` Pamântului.I.A.R. 80 a fost un avion monoplan de vânatoare si bombardament în picaj românesc folosit în cel de-al Doilea Razboi Mondial .Versurile urmatoare exprima o dorinta, o vointa. Aceasta este urmatoarea : "asta-i vointa mea, o Doamne / sa fac o tara ca un soare / Putna si Voronet, o Doamne / Carpati cu Dunarea si Mare. "Citat din melodia Patriotii.
În melodia Crezul tau, este vorba despre urmasii eroilor trecutului, care înteleg ce li se întâmpla, dar nu mai au nicio speranta si au renuntat la lupta. Oamenii si-ar dori sa aiba o viata mai buna, sa traiasca mai bine, dar aleg mereu gresit : "simtim ce frumoasa viata ar fi acum / dar noi alegem mereu gresit / din nou."Oamenii credeau ca schimbarea lumii vechi, v-a aduce progres, dar s-au trezit blocati în timp, privind obsesiv acelasi ecou din nou. Iar reflexia lor zâmbeste-n abis. "Umbre ale marilor morti / ne urmaresc din cer / toti ne purtam povara / timpul ne cerne / istoria cerne / din nou."Crezul tau este urmatorul : "eternul blestem / ai ghinion în toate / te-ai nascut în infern / e ca mai rau nu se poate."
În melodia Mortii vii, este vorba despre eroii Revolutiei din 1989. Aceasta a constat într-o serie de proteste, lupte de strada si demonstratii desfasurate între 16-25 decembrie 1989, care au avut ca rezultat instaurarea democratiei, sfârsitul regimului comunist si caderea presedintelui Nicolae Ceausescu.
România a fost singura tara din Europa Centrala si de Est în care trecerea de la totalitarism la democratie s-a facut prin violenta.Imaginea de dupa Revolutie a oamenilor care au pierdut persoane dragi este urmatoarea : daca "mergi un pic pe jos / prin cimitirul lor" ( ai eroilor Revolutiei ), "vezi fetele pe cruci / privind spre zari adânci." Vezi "o vaza sparta, flori / miros de lumânari / un om îndoliat / e tot ce-a mai ramas / prin centru daca treci / gasesti din nou cruci reci."Versurile "pe ziduri" este "înca scris / libertate si pâine. Ce-am fost, ce-am câstigat / uitati ce-am tot visat /'', se refera la motivele pentru care oamenii au iesit în strada, sa protesteze în 1989. Acestea sunt urmatoarele :nu au avut libertate, trebuia sa fii foarte atent cu cine vorbesti, ce vorbesti, pentru ca mai apoi sa nu dai explicatii securistilor, pentru ceea ce ai zis, sau ce urma sa faci. Nu au avut voie sa calatoreasca afara în Occident, curentul electric era cu program , era doua ore de televiziune, frigul din casa, se statea la cozi la Alimentara, se statea la cozi pentru umplerea buteliilor. Nu se gaseau alimente. Bananele, portocalele, clementinele, erau un lux, se gaseau foarte greu. Zaharul, uleiul si pâinea, se dadeau pe cartele de alimente.
Trebuia sa te încadrezi într-un tipar al comunismului.Versurile "sau creiere spalate / si dezorientate" se refera la faptul ca în acele zile, pe strazi era haos, nu se stia cine trage, de unde se trage. Au fost multe dezinformari. Dupa procesul de preluare a puterii de catre noua structura politica Consiliul Frontului Salvarii Nationale ( 22 decembrie ), obiective importante atât în Bucuresti cât si în provincie sunt atacate cu arme de foc de indivizi necunoscuti . Ei primesc eticheta de teroristi ( desi nu sunt teroristi, actiunile armate din strada au fost de fapt, diversiuni ), si populatia si armata sunt chemate sa apere cuceririle fragede ale Revolutiei.Unele dintre atacurile armate sunt doar simulate cu niste aparate care emit numai efecte de sunet si lumina.
De la Televiziune sunt transmise informatii neverificate, contradictorii, care creeaza o situatie confuza si o stare de psihoza generala. Se înregistreaza si incidente regretabile caracterizate de literatura militara ca "friendly fire "( foc executat asupra fortelor proprii ). Astfel, la Aeroportul International Otopeni sunt trimise niste întariri, dar aparatorii cred ca sunt atacanti, si deschid focul asupra lor, omorând în jur de 50 de militari.Riposta, în majoritatea cazurilor exagerata , a celor care faceau parte din dispozitivele militare sau mixte ( formate din soldati, civili, luptatori din garzile patriotice ) asupra locurilor din care se trageau focuri razlete ori se presupunea ca se executau trageri cu munitie de razboi a avut drept consecinta pierderea de vieti omenesti si mutilarea grava a zeci de persoane. La orice miscare suspecta ( de exemplu, deschiderea unei ferestre, sau miscarea unei perdele ), se tragea haotic cu munitie de razboi argumentându-se ca "teroristii roiesc" si ataca de peste tot, informatii sustinute si difuzate în special prin intermediul Televiziunii de stat de diverse persoane.Versurile "dosare s-au închis / tradarea s-a destins /" , se refera la urmatorul lucru. Adevarul despre Revolutia din decembrie 1989 a fost bine ascuns de guvernanti, care au invocat secretul de stat pentru ca documentele emise în acele zile sa nu fie dezvaluite. Dosarele care au fost întocmite, într-un mod sumar, fara respectarea tuturor formalitatilor, nu au fost prelucrate în mod corespunzator si la termenele legale.
Anchetarea celor care au facut parte din aparatul represiv al statului comunist, si au ucis revolutionari, a fost tergiversata. În majoritatea cazurilor s-a dispus neînceperea urmaririi penale, ori inculpatii au fost achitati, ori au primit amnistie, sau au fost gratiati de presedintele României. Multi ofiteri si demnitari de partid care în decembrie 1989 au contribuit la înabusirea în sânge a revoltelor populare, au fost cooptati în noile structuri ale puterii de stat, sau si-au facut cariera în lumea afacerilor.În acei ani `80, "orânduirea" ( regimul comunist ), a fost "cruda si nedreapta" .
Expresia Epoca de Aur a aparut si a fost folosita în anii ` 80, interval marcat în special de cultul personalitatii dictatorului Nicolae Ceausescu si al familiei acestuia.Versurile "sa iesi în strada acum / sa vrei un trai mai bun /" , se refera la ceea ce au facut revolutionarii din 1989. Nemultumiti de viata pe care o duceau, dorinta de a avea un trai mai bun, acestea i-au facut pe oameni sa iasa în strada, sa protesteze.Versurile : "sa stii istoria / sa te mândresti cu ea" , se refera la urmatorul lucru : nu trebuie sa ne uitam eroii. Datorita curajului lor, a jertfei lor, noi astazi traim în democratie , putem calatori oriunde în Europa, putem sa facem orice, nu ne opreste nimeni. Un popor ce nu îsi cunoaste istoria, e ca un popor ce nu îsi cunoaste parintii.Versul "mortii vii" e o metafora, se refera la faptul ca ei, cei care au murit la Revolutie, sunt înca vii în amintirea tuturor.
S-a murit pentru libertate în 1989, în urmatoarele orase : Bucuresti, Timisoara, Arad, Braila, Brasov, Cluj, Constanta, Sibiu, Hunedoara, Târgu-Mures si Bacau.În încheierea melodiei se aud clopotele batând , în amintirea celor care au murit pentru libertate în 1989.Melodia Stalingrad se refera la batalia de la Stalingrad din 21 august 1942-2 februarie 1943, a celui de-al Doilea Razboi Mondial. În aceasta batalie au participat Germania cu aliatii ei : România, Italia, Ungaria, Croatia si Uniunea Sovietica.
Lupta a câstigat-o Uniunea Sovietica. A fost o batalie cât un întreg razboi.Batalia de la Stalingrad este considerata cea mai sângeroasa si mai mare batalie din istoria omenirii. Aceasta a fost marcata de brutalitate si de lipsa de grija pentru populatia civila.
"viscolele mari din orasul înghetat /
niciun corb nu mai zboara pe cer /
ratacind prin nameti /
prin ruinele reci /
numai moartea râde /
ati lasat viata-n urma /
facând legamânt /
ati plecat întru lupta eroi în cuvânt /
vorbe-n vânt /
în câmp secerati /s
ub rafale de mitraliere /
sau loviti de schije /
mormintele reci /
si rânjetul mortii va spune /
hai învinge /
printre pomii strigoi /
pe alei fara ploi /
doar copii de piatra mai râd /
prinsi în dansul grotesc /
într-un timp fara sens /
amintiri de lume /." Versuri melodia Stalingrad.
Melodia Marco Polo se refera la exploratorul Marco Polo. Marco Polo a fost un comerciant venetian si explorator, care s-a facut cunoscut prin relatarile sale despre o calatorie în China. Cunoscuta sub mai multe titluri : "Diversitatea Lumii" , " Cartea Minunilor" sau "Milionul" , lucrarea venetianului Marco Polo ( 1254-1324 ) este una dintre marile scrieri de calatorie din Evul Mediu si prima care dezvaluie Occidentului european lumea imensa si fabuloasa a Chinei si Asiei.
Cartea lui Marco Polo, nu este ca altele, un simplu itinerarium sau un manual de comert, ci mult mai mult. Ea evoca locuri, obiceiuri, practici religioase, fapte etnografice, ciudatenii, într-un mod cuceritor si fermecator în acelasi timp.
O capodopera care a dezvaluit europenilor o lume necunoscuta, exotica, cu bizareriile si minunile ei, cea a vechiului si misteriosului spatiu asiatic, într-o vreme când putini calatori reusisera sa -i depaseasca granitele.
"privim spre soare în zori de zi / o mare plata si zari pustii / catarge zvelte si vele gri / zvâcnesc tacut spre nori / noapte, zi, stele, gheata / soare ars, marea albastra / continente vii / comori ascunse de nedescris / ne-asteapta toate / nu sari pe punte / nu stim ce-o fi / steaua polara sclipeste fix / zile-n sir ne gasesc / pe calea apei în univers / continent de vis / comori ascunse de nedescris / ne-asteapta toate / pentru coroana / eternitate / pentru credinta, pentru dreptate /." Versuri melodia Marco Polo.
La începutul melodiei Dacii se aude un instrument. Este vorba despre bucium. Se potriveste perfect cu spiritul melodiei. Buciumul este un instrument muzical traditional din vremea dacilor. Prezent printre daci si romani, a fost folosit în trecut în principatele Transilvaniei, Moldovei si Munteniei, ca instrument de semnalizare în conflicte militare. În trecut sunetul sau punea pe fuga animalele de prada sau anunta primejdia unui razboi, iar pe timp de pace înlocuia dangatul clopotelor de biserica, anuntând sarbatorile crestinesti.
Buciumul face parte din mostenirea culturala a poporului român.
În melodia Dacii se vorbeste si despre Zamolxe, zeul suprem al geto-dacilor.
"lupul de sus din stea /
Zamolxe priveste-n prejur /
se uita acum cu ochi de jar /
ne cheama suierând /
Dacii" .
Lupul este Zamolxe. Pentru ca Mircea Eliade afirma ca numele zeului dac vine din frigianul zalmos, care înseamna lup. Limba frigiana este o limba înrudita cu cea a tracilor.
Zamolxe are grija, îi protejeaza pe daci, de acolo, de sus, din stea.
Zamolxe "de sus din stea /
priveste-n prejur /
se uita acum cu ochi de jar /" .
În melodia Dacii, este vorba despre batalia dintre Daci si armatele barbare. Armatele barbare la care face referire melodia, sunt : gotii-trib germanic, bastarnii -care erau un popor germanic, boii si tauriscii.Gotii, se presupune ca au venit din Suedia , traversând Marea Baltica, înspre râul Vistula, apoi în secolul al-3-lea migrând în sud, înspre Dunare. În acea perioada armatele si flota gote au atacat Tracia, Dacia, si orasele din Asia Mica si de-a lungul coastei Marii Egee.
Bastarnii
Istoricul Trogus Pompeius, a zis ca în urma razboiului dintre Daci si Bastarni, Dacii pierzând batalia, au fost pedepsiti de regele lor Oroles ( rege dac în secolul al-2-lea i.Hr. ), sa doarma la picioarele sotiilor lor si sa faca munca pe care ele obisnuiau sa o presteze în mod obisnuit în gospodarie.Tot el spunea ca aceasta porunca rusinoasa pentru ei, data de regele dac, a fost anulata în momentul în care bastarnii au fost înfrânti si rusinea înfrângerii a fost stearsa. Burebista a fost cel care a pus capat "episodului bastarnic" din istoria Daciei.
Critasiros a fost un rege al triburilor celtice ale boilor si tauriscilor.
"pe unde munti rasar /"
se da "semnalul de chemare/
se-nalta fum în zare /
suntem toti în picioare, sus ! /
de asta suntem în stare /
"sa "ne batem la hotare /
cetati, munti, odoare /
familii unde s-au ascuns? /
armatele barbare marsaluiesc în soare /
paznici cât potrivelnici /
"adica toti paznicii daci sunt la fel, arata la felnoi avem "caciuli si par puternic /
"ei au "securi si sabii late /
"noi "îi vom lovi în spate, iar /
la lupta din mormânt, Dacii. /" Versuri melodia Dacii.
Melodia Master Beitz este o parodie, la adresa anumitor persoane .
În melodia Ageru ` Pamântului, este vorba despre un duh, care sta undeva în muntii Carpati, la mare adâncime. Este închis cu paisprezece porti. Oamenii îi cer duhului sa le arate puterea lui, sa le spuna care este vrerea ( dorinta ) lui, si sa o urmeze. Duhul le vorbeste oamenilor prin vise, le spune ce au de facut, pentru a salva Pamântul de la distrugerea acestuia.
"stapânul ager vezi în somn /
duhule de-ai vrea /
sa ne arati puterea ta /
sa-ti urmam vrerea /
poporul tau cel disparut /
cel printre stele /
a venit aici /
a observat cum am crescut /."
Duhul are cunostinte, stie multe lucruri despre Mama Terra ( Mama Pamânt ). În fiecare an, în data de 22 aprilie, se sarbatoreste Ziua Internationala a Planetei Pamânt ( sau Ziua Pamântului ), instituita ( stabilita) de ONU, în 2009.
"El stie, simte Mama Terra.''
Duhul le vorbeste oamenilor prin vise, nu vrea sa fie trezit din somn. El spune : "nu încercati, nu ma treziti din somn."
Ageru ` Pamântului mai poate sa însemne si altceva,si anume : un personaj fabulos din mitologia româneasca, având atribute sapientiale ( intelectuale, de întelepciune ) : în unele basme, închis într-o cratita si tinut pe foc de catre sapte zmei, este eliberat de erou, caruia îi da apoi pretioase sfaturi de strategie . Un astfel de Ager al Pamântului, se gaseste în povestea taraneasca scrisa de Petre Ispirescu.
Melodia Satch and Such, este un tribut adus lui Joe Satriani, chitarist de rock instrumental, nominalizat la Premiile Grammy de mai multe ori. Satch and Such este o melodie instrumentala.
100% Heavy Metal Made in Romania!
The whole album has a kick-ass groove and the kick-snare-bass sound fucking kills me!
Congrats gentleman!
SCRIE PAREREA TA DESPRE ALBUM - O FRAZA SAU O RECENZIE
Urmăriți-ne: