Interviu Metalfan cu Doru Istudor - 2017

Heavy Metal nu e doar un gen de muzica

01. Salut, Doru! Bine ai revenit în paginile Metalfan.ro! La 56 de ani, sper deosebire de cei mai mulți dintre colegii tăi de generație, ești încă pe scenă și nu doar că ești încă pe scenă, dar ai rămas fidel heavy metal-ului. Ai putea, te rog, să ne spui care este secretul tău?

Salut! Secretul, ca sa zic asa, e sa-ti placa acest gen de muzica, sa vrei sa sa inveti sa o faci cat mai bine si sa tii pe cat posibil pas cu dezvoltarea ei . Oricum, Heavy Metal, cum spunea si Halford sau Lemmy, nu e doar un gen de muzica, e mult mai mult.

02. Când ai descoperit muzică rock? Care au fost primele albume pe care le-ai ascultat?

Cand aveam vreo 13 -14 ani trupa mea preferata era Beatles si inca mai stiu partial textele la peste 100 de cantece. Trebuie sa tii cont ca pe vremea aceea nu se gaseau discuri in comert si toata lumea inregistra de unde putea pe magnetofon si casetofon pentru a-si alcatui o colectie. Dupa cativa ani am descoperit Kiss, Deep Purple, Grand Funk, Genesis, Yes, Pink Floyd si prin ’79 am dat de Judas Priest care ulterior a avut o mare influenta asupra mea.

03. Ce te-a mânat să urmezi o carieră artistică? Când ai început să cânți la tobe?

Am avut niste prieteni in cartier care aveau o trupa si repetau la unul dintre ei acasa in subsol. Pe vremea aceea faceam ciclism dar mi-ar fi placut si mie sa cant si la a 2-a incercare, in 1979, faceam parte din Avis, prima trupa cu care am avut niste concerte in deschidere la Iris, Continental si Marfar. Ca idee, dintre cei cu care am cantat in 1979 – 1980 doar Doru Borobeica mai activeaza.

04. Îți mai aduci aminte care a fost primul tău set de tobe? Ai putea, te rog, reproduce în cuvinte sentimentul pe care l-ai simțit atunci?

Primul set de tobe era un Mondial de 8700 lei cumparate la mana a 2-a cu 4500 de la un tip care canta in carciuma si care avansase la un set de Tacton RDG-iste. Tobele Mondial erau facute la Reghin din PFL si chiar cu fete de plastic (batute in cuisoare de rame, nu originale) sunau ingrozitor de prost. Nici 2 ani mai tarziu am scapat de ele.

05. Titlul noului vostru album, “Carne de tun”, mi se pare atât de actual pentru vremurile în care trăim. Cui i-a venit idea ca materialul să poartă acest nume? Ai putea, te rog, să ne spui mai multe despre acesta?

Idea de nume si de coperta si  a fost a mea si cred ca e destul de sugestiva. Acolo e un tun cu insemnele UE pe scut iar in teava e bagat taranul roman, romanii, care sunt carne de tun dupa ce au cedat resursele nationale, etc. Langa tun Costin a adaugat politicianul roman cu valizele pline cu bani.

06. Pot zice că formulă grupului M.S. se schimbă destul de des. Înainte de a începe munca pentru noul vostru disc, au trecut prin formație și chitaristii Adrian Sârbu (ex-Voltaj, ex-Metrock) și Gabriel Golescu (VH2). De ce v-ați despărțit? Ai putea, te rog, să ne spui mai multe?

Cu Adi Sirbu si Gabi Golescu nu am avut concerte, au avut o prestatie temporara si ne-am despartit din vesnicul motiv, incompatibilitate. In rest,  din anul 2000 de cand s-a infiintat trupa doar 3 persoane au mai facut parte cu adevarat,adica inregistrari si concerte: Cristi Luca, Dan Himpa si Cornel Marin.

07. Ai putea, te rog, să ne vorbești despre componența actuală a formației?

In afara de Costica Sandu care a fost cu noi de la inceput a revenit George Costinescu care a lucrat la primele doua albume si avem 2 chitaristi noi: Mike Vlahopol, un vechi prieten care a trecut pe la multe trupe dar nu s-a ocupat de metale in ultima decada si Teo Moderau care a mai lucrat in ultimii ani cu Neutron si Hatemode. As mai adauga ca a colaborat si vechiul meu prieten Cristi Marinescu, care a mai lucrat cu noi si la celelalte albume. Celalalt prieten cu care lucram la inregistrari, George Patranoiu, nu mai e printer noi.

08. Revenind la discul “Carne de tun”, ai putea, te rog, să ne spui câteva cuvinte despre fiecare piesă ce va figura pe acest disc?

06. Artwork-ul discului a fost creat de către Costin Chioreanu de la Twilight13media (At the Gates, Bloodway, Napalm Death etc). Cum apreciezi rezultatul final?

Rezultatul a fost pe masura asteptarilor, foarte bun. Costin m-a intrebat daca am idée despre grafica si ca sa fie mai clar ne-am intilnit si i-am desenat scolareste pe o hartie cum vad eu coperta. Ulterior, fiindca nu intelegea din schita mea detaliile tunului, i-am explicat ca e un obuzier greu de tipul folosit acum 100 de ani, nu tun, si i-am trimis niste poze din Primul Razboi Mondial. Apoi el a desenat corect totul si a adus imbunatatiri.

09. Ești la curent și cu activitatea muzicală pe care Costin o desfășoară alături de grupul sau Bloodway? 

Stiu ce face Costin si apreciez munca lor si prezentarea pe care o fac in concerte.

10. Vezi posibilă o colaborare din punct de vedere muzical cu Costin Chioreanu? Ai putea, te rog, să ne spui mai multe?

Nu am vorbit cu el despre asa ceva.

11. Pentru aproape doi ani, în anii '80 ai făcut parte din grupul Valeriu Sterian și Compania de Sunet. Cum a fost acea perioadă pentru tine din punct de vedere muzical?

Din punct de vedere muzical pentru mine era ceva liric si dragut, cu accente triste, ironice, meditative, cu anumite texte care erau intelese ca anti-sistem,de succes.  Trebuie sa tii cont ca eu veneam de la Florian din Transilvania care facea muzica de avangarda si mai inainte de la Harap Alb care era Heavy Metal. Si ca incheiere, tot la metal m-am intors in sept. 1986 cand am reanfiintat Voltaj impreuna cu Adi Ilie, seful trupei initiale.

 

12. Ca artist, cum îl percepeai pe Vali Sterian pe scenă și în sala de repetiții?

Era foarte deschis si comunicativ, accepta idei, se repeta mult, se juca yams mult si se bea bere la Ciresica si Hotel Venetia.

13. Societății actuale lipsește vocea critică a lui Vali Sterian? Ce părere ai despre implicarea muzicienilor în aspectele sociale ale vieții? Acum câteva zile citeam despre faptul că Roger Waters are de când să cânte tot discul The Wall la granița dintre SUA și Mexic… (http://consequenceofsound.net/2017/02/roger-waters-considers-performing-pink-floyds-the-wall-on-us-mexico-border/)

Ai putea spune ca Vali lipseste desi mai auzi piese de-ale lui la radio. Totusi prezenta lui ar fi amplificat mult ideile inregistrate. Waters este magnific prin concertele si prin cum decide sa ilustreze si sa actualizeze acolo idei de acum 30 si ceva de ani. Cat despre zidul ala de la granite cred ca e o prostie. Zidurile nu au oprit invaziile de mii de ani iar aia oricum trec prin tuneluri.

 

14. În urmă cu mai bine de 30 de ani, ai lansat alături de Florian din Transilvania discul Tainicul vârtej, unul dintre puținele lansate în acea perioadă în România care îmbină muzică electronică cu rock-ul progresiv. Aș putea spune, cumva apropiat din punct de vedere muzical de ceea ce propuneau trupe precum Tangerine Dream și Popol Vuh. Cum vezi acum în 2017 acest material?

Erau mai multe influente la Mircea Florian iar acum in 2017, cred ca albumul e inca valabil si ofera placere ascultatorilor.

15. Cât timp ați lucrat la acest material? Cum s-au desfășurat înregistrările? Ai putea, te rog, să ne spui mai multe?

Contributia mea la acel material a fost minora fiindca nu am avut voie sa fac decat mici modificari. Inregistrarile din Electrecord au durat cam o luna dar eu am tras tobele in 4 zile. Ulterior cenzura comunista a sters piesa As care a fost inlocuita cu Intoarcerea in cerc iar cu aceasta ocazie s-au inlocuit si unele track-uri de tobe acustice cu altele facute pe drum computer fiindca se auzeau mai bine.

16. Știu că Mircea Florian este unul dintre prietenii tăi buni. Ai încercat să-l convingi prin exemplul propriu să revină pe scenă cu Florian din Transilvania? Dacă nu, crezi că ar avea succes un astfel de demers?

Am vorbit cu Mircea despre reinfiintarea Florian din Transilvania inca de prin 2005 dar din diverse motive nu s-a materializat nimic.

17. Revenind la M.S.. Discurile pe care le-ați lansat în trecut, din păcate nu mai sunt disponibile pentru cumpărare. O re-editare probabil că ar implică o serie mare de costuri. Ați luat în calcul să le faceți însă disponibile pentru cumpărare în format digital pe platforma Bandcamp?

Reeditare nu cred ca va fi, eu m-am gandit la un “Best Of” iar in format digital trebuiau sa apara inca de anul trecut dar am amanat asta pentru 2017 dupa aparitia noului album.

18. M.S. este unul dintre cele mai importante grupuri heavy metal din România cu o activitate de aproape 20 de ani. Dacă din punct de vedere al materialelor de studio, lucrurile arată foarte bine, nu pot să nu te întreb și dacă ați luat în calcul lansarea unui DVD? Fie a unui concert aniversar, fie a unor filmări adunate din perioade diferite ale existenței trupei?

Ne-am gandit si noi la un DVD si e foarte posibil sa facem asta peste aprox. un an. Filmarile pe care le am din diferite concerte nu prea se pot folosi fiind de calitate indoielnica dar in timp am postat cate ceva pe pagina noastra de YouTube. Concert aniversar poate facem la 20 de ani, in rest aceasta titulatura eu zic ca si-a pierdut sensul in Romania. Concert aniversar de 5, 10, 15, 20,25, 45 de ani. De ce nu “CONCERT ROCK” sau cam asa? Ne laudam ca existam de 20 de ani? Dar daca activitatea din ultimii 20-85 de ani a fost un rahat ce sarbatoresti? Ca esti batran si penibil?

19. Ai putea, te rog, realiza o compilație cu virtuală cu 10 dintre cele mai dragi piese pe care le-ai compus? Ce nume ar avea acest material?Ar fi mai multe si as incepe cu 3 piese compuse la Voltaj : Cenusa si diamant, Erou, erou si Ochii tai. Apoi de la M.S. as continua cu Panzer, Harap Alb, Patrula, Dreptul de a candida, 30 de arginti, Dreams Of  Fear, Intrusion, Calatorul prin spatiu, Spre cer, Drept in ochi si inca vreo 5 de pe noul album dintre care 2 sunt deja pe YouTube, Teapa si Patriotii.

20. În data de 23 martie 2017 veți lansă discul "Carne de tun" în clubul Quantic din București. Ai vrea să transmiți câteva cuvinte sau gânduri celor care vor veni la concertul vostru, dar și nehotărâților?Le doresc tuturor sanatate si o viata dinamica asa cum e rockul nostru si ii asteptam acolo ca sa simta bine si eventual sa cumpere albumul si un tricou ca amintire.

21. După lansarea de la București, va gândiți să lansați materialul și-n alte orașe din țară? Brașov, Timișoara, Cluj-Napoca etc?Da, bineanteles dar asta se va intampla in toamna si inca nu pot da vreo data precisa.

22. Știu că ești pasionat de istorie. În luna noiembrie a anului trecut, editura Humanitas a lansat cartea “Tezaurul României de la Moscova” semnată de către Marian Voicu. Ai apucat să citești această lucrare? Cum vezi toată povestea legată de Tezaur?Nu am citit cartea respectiva iar tezaurul nu cred ca va fi returnat vreodata in intregime si nici macar partial in viitorul apropiat din cauza relatiilor distante pe care le avem cu rusii.

23. Dacă tot am deschis subiectul despre cărți, ai putea, te rog, să ne spui câteva cuvinte despre cartea pe care ai citit-o cel mai recent?Am terminat Bucurestiul sub bombardamente 1941-1944, o carte foarte buna si detaliata despre atacurile rusesti, americane, britanice si in final germane si raspunsul excelent al vanatorilor nostri in acest conflict. Cei interesati ar trebui sa vada si Fortareata Ploiesti si Infern deasupra Ploiestiului tot din Editura Militara. Iar acum citesc un SF excelent de Neal Asher – Agentul Cormac.

24. Îți mulțumesc pentru timpul și pentru răspunsurile oferite! În încheiere dorești să adaugi ceva sau să transmiți câteva cuvinte cititorilor Metalfan.ro?

Multumesc pentru interviu si ma bucur ca situl vostru a ramas fidel rockului iar citititorilor vostri le doresc sa exploreze in continuare rockul vechi si nou de peste tot fiindca e mare cantitate de informatie care poate oferi momente placute oricand. Numai bine si va astept la concert!

Urmăriți-ne: