Cum e treaba

Au trecut aproape noua luni de la lansarea noului album "A Breath Of Fresh Air" si dupa ce am lasat apele sa se limpezeasca am gindit ca e timpul sa vin cu oarece concluzii si explicatii de rigoare.

Spre deosebire de primul disc, acesta a fost primit cu pareri controversate. Hm! Daca pentru "Rugina nu moare" am primit (in general) note de 7 si 8 de aceasta data notele au oscilat intre 5 si 9, dovada ca, asa cum ne asteptam, unii au resimtit lipsa unui rock mai "asezat", altii nu si-au vazut asteptarile implinite iar restul au apreciat pasul in fata facut din punct de vedere tehnic si conceptional.

Ne-am asumat un risc venind cu un material mai heavy (dar mai unitar stilistic) si consideram intotdeauna ca progresul e inevitabil si de dorit daca nu vrem sa cadem in banal. Pastrind elemente clasice inradacinate prin ani de experienta, am introdus tendinte de heavy modern pe care intentionam sa le facem mai pregnante la viitorul material.

Am incercat astfel sa urmam progresul si miscarea in general din cultura rock-metal.

Am auzit de unii "zvonari" care scriu la vreun site de dezosati mintal niste aberatii subiective disperat de cacacioase, incercind sa impresioneze lumea cu cunostiintele lor asimilate evaziv si dedicate poporului, in cei 2-3-4 ani cit susnumitii se ocupa de rock. Pentru acestia si mai ales pentru prietenii si fanii nostri (Va salut!) nostri dau urmatoarea explicatie.

"A Breath Of Fresh Air" contine doua grupe majore de influenta:A) Priest-Fight-Halford (si altii) si B) Pantera-Disturbed (si altii). In functie de piesa, influentele sint majoritare din grupul A sau B sau din ambele deodata.

Deci ne-am adunat noi, capete luminate (in afara de Argintar care e un geniu local si de Profesor care e avocat), am definitivat ideile noi si am descins cu  sculele propii plus un morman de altele imprumutate in studioul lui Mihai Breazu (ex. Neurotica).

Inregistrarile au durat relativ putin (de exemplu eu am tras tobele in trei zile) dar ulterior au fost unele intirzieri datorita unor proiecte paralele la care lucra "Mitza" cu calmul lui specific de ardelean. Invitati au fost ca de obicei "Porta" Marinescu si Patranoiu "Agresivu".

Am folosit o combinatie de amplificatoare si boxe Fender, Marshall si Randall, procesoare Boss, Pod, Dod, tobele mele Premier bineinteles, chitari Ibanez, Fender Strat si Aria Pro 2,  bitter Karpaten, bere Ciuc si Ursus, vodca de care era, o oarescare cantitate de palinca "d-aia buna" adusa de Breazu de la Oradea, vreo 2 saci de cafea si ceai arabesc si o roaba plina ochi cu tigari indigene cu nume strain, asortate. Am incercat sa realizam un sunet modern, agresiv dar "curat".

Spre deosebire de Rugina nu moare la care intr-un timp record de aproximativ 120 de ore am inregistrat si mixat, de aceasta data am lucrat peste 360 de ore studio.

 

Si acum citeva cuvinte despre compozitii.

 

1) Air Raid.

Piesa a fost inspirata de tragicele bombardamente din Dresda, Hamburg si alte citeva orase unde intr-o singura noapte au pierit zeci de mii de oameni. Combinatia de bombe cu ''high explosive", cu napalm si cu explozie intirziata a creat tornade de foc de peste 50 metri inaltime, furtuni de foc si temperaturi de aproximativ 1000* Celsius, combustia consumind orice, beton si asfalt la un loc, chiar si oxigenul celor care au crezut ca scapa adapostindu-se in metrou, adaposturi sau pivnite si care au murit sufocati.

2)Vote Human Ape.

Secolul 21, o continuare fireasca a conflictelor globale din secolul precedent. Razboiul la televizor, nepasare fata de nenorocirile altor fiinte umane de pe planeta, interese personale la nivel inalt promovate de un cerc de oameni macabri dedicati banului, reprezentanti politici ai unei superputeri. 

3) Intrusion.

Piesa se refera la implicarea statului in viata cetateanului de rind, spionarea lui chiar fara un motiv bine definit prin ascultarea convorbirilor telefonice, interceptare email, centralizare, globalizare, banca de date care contine orice tranzactie efectuata in lume, adresa, conditia medicala, venitul, afilieri politice, agentii guvernamentale si de alt fel, teoria conspiratiei, paranoia.

4) Endless Road.

O piesa care se refera la viata, la lupta de zi cu zi pentru supravietuire, un trai mai bun si poate implinirea viselor. Unii dintre noi din pacate nu pot trece de un anume prag al evolutiei si au parte numai de necazuri si ghinioane.

5) All About George.

Nu e vorba de George al nostru (cred ca ar fi iesit mai interesant), nici de George "Tufis" jr. din America ci despre un personaj sters si confuz caruia i se ofera odata o sansa de a-si realiza viata si ulterior profita de toate conexiunile oferite de ocazie pentru a se propulsa intr-o pozitie care nu are nici o legatura realista cu posibilitatile lui ca om.

6) 3 Minutes For Villa.

Evident este vorba despre Francisco "Pancho" Villa, celebrul taran fara studii militare, ajuns revolutionar si general in Mexic. Telurile,indrazneala si strategia lui l-au vazut ajuns in fruntea unei armate de zeci de mii de oameni in lupta pentru democratie si bunastare sociala. Deplasarea armatei lui cu trenuri capturate ofera o idee asupra ingeniozitatii acestui om acum apropape 100 de ani. Pentru finalul acestei piese am spart niste sticle pe holul studioului, nu erau insa de Tequila asa cum ar fi cerut scenariul. Ultimul zgomot care se aude e usa dubla a studioului pe care am trintit-o bine. De atunci scirtiie...

7) Dreams Of Fear.

Heavy Metal pur, aici ne intilnim cu atmosfera conceptuala a anilor '80-'90 si cu un text care vrea sa exprime lupta surda dusa impotriva regimului cretin comunist pina in 1989 si dupa aceea si diverselor catalogari si nedreptati aduse rockerilor ce se vor in final recunoscuti ca gen, exprimare si putere. 

8) Dictator.

Dupa cum scrie si in interiorul copertii albumului aceasta piesa (care vine ca o continuare a celei precedente) e ironic dedicata "dictatorului Ceausescu, prietenilor si colaboratorilor sai".

9) The Producer.

Un mesaj pentru cei care promoveaza muzici de "rahat",apoi il consuma regulat cu lopata, se gindesc doar la profit realizat fara scrupule si citeodata se erijeaza in postura de guru iubitor de arta. Noi ii sfatuim sa se lase de acest "bisnis", poate sa mai treaca pe la biserica, sa faca donatii la saraci si alte lucruri bune daca nu vor sa se captuseasca cu niste suturi in cur care sa-i propulseze pina-n luna, pe partea intunecata. Umor si seriozitate dar lucrurile vor ramine neschimbate, nu? (Chiar rimeaza)

10) Behind The Stone.

Dedicata lui Dimebag Darell, a avut 156 downloads din toata lumea in 24 de ore, in ziua in care a fost pusa pe site pentru promovarea albumului, cu ajutorul sitului Blubbermouth. Textul si muzica vorbesc de la sine. 

11) 30 de Arginti. 

Bonus track.                   Este ultima mea compozitie din perioada Voltaj, neterminata in 1992 cind am plecat, face parte din trendul pe care ma straduiam atunci sa-l imprim trupei si dintr-o trilogie impreuna cu Cenusa si diamant                   si Erou, erou,                           dedicata Maresal Antonescu . Pentru originalitate am pastrat textul in limba romana si am introdus-o ca bonus track ea fiind si diferita ca stil fata de actuala orientare a trupei. Dedicata lui Corneliu Zelea Codreanu.  Lucrul la pregatirea noului material de album va incepe in vara lui 2007.

Dragi prieteni, pregatiti-va fiindca ne vom stradui din nou sa depasim predecesorul! Acestea fiind zise va doresc numai bine, auditie placuta!

"Heavy Metal Is Life!"

 

Doru Istudor

Decembrie 2006

Urmăriți-ne: